A meditáció előnyei

Néhány nyilvánvaló egészségügyi előnyön kívül, mint például a stressz csökkentése, a meditáció motivációnövekedést, jobb alvást és fokozott érzelmi stabilitást is eredményezhet. Mint ilyen, fontos, hogy időt szakíts rá.
A meditáció előnyei

A meditáció egyik legjobb része, hogy segít összpontosítani és megtisztítani az elmédet a zavaró tényezőktől. Valójában sokan azért vonzódnak a meditáció gyakorlásához, mert úgy találják, hogy segít nekik ellazulni. Emellett remek módja az immunrendszered erősítésének is. Emellett javíthatja a kognitív működést, növelheti az önbizalmát, és javíthatja az általános ellenálló képességét. Ezenkívül a meditáció segíthet a stresszel és a szorongással való megbirkózásban is.

A meditáció bizonyítottan csökkenti a hiperaktivitást, növeli a szelektív figyelmet és javítja az általános kognitív teljesítményt. Ezenkívül kimutatták, hogy csökkenti a depressziót és a szorongást. Ráadásul a meditációt akár napi 10 percig is lehet gyakorolni. Sőt, egyes vállalkozások a meditációt beépítették a napi munkaidőbe. Ezenkívül a gyakorlat bizonyítottan pozitív hatással van az iskolai teljesítményre, az iskolába járásra és az érettségi arányokra.

A meditációnak számos előnye van, de csak három dolgot kell tudnod. Először is, kényelmes testhelyzetre van szükséged. Másodszor, a helyes technikát kell gyakorolnod. Végül pedig legyen egy meghatározott ideje és helye a meditációnak. Például végezheted reggel vagy este. Ha sűrű a napirendje, akkor érdemes minden nap beiktatni néhány percet.

A meditáció bizonyítottan növeli a homloklebeny méretét, amely fontos a tanulás, a döntéshozatal és az érzelemszabályozás szempontjából. Az amigdala is zsugorodhat, amely a szorongásért felelős. Végül a rendszeres meditáció növelheti a frontális koherenciát, ami harmonikusabb agyi tevékenységhez vezethet. Emellett javíthatja a memóriát is.

A rendszeres meditáció legjobb része, hogy nem kell zen-mesternek lenned ahhoz, hogy learasd a gyümölcseit. Számos olyan alkalmazás és weboldal létezik, amelyek segítségével megtanulhatod, hogyan kell meditálni. Emellett érdemes lehet felkeresni egy képzett szakértőt, aki megmutatja a meditáció legjobb módját.

A meditációnak számos formája létezik, amelyek mindegyike más-más gyakorlatokat igényel. A meditáció például a relaxáció mély formáiból áll, mint például a tai chi vagy a jóga. Bár a meditáció ezen formái hatékonyak, nem biztos, hogy megfelelőek a hát- vagy gerincproblémákkal küzdő emberek számára. Ezenkívül a meditáció egyes formái nem alkalmasak terhes vagy szoptató nők számára.

Emellett a meditációnak az egészségre és a boldogságra gyakorolt előnyei közé tartozik a megnövekedett alvás és az alacsonyabb vérnyomás is. Tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció javíthatja a kognitív teljesítményt, és még az öregedési folyamatot is lassíthatja. Sőt, a meditációról kimutatták, hogy 30%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A meditáció 48%-kal csökkentheti a stroke kockázatát is.

Kapcsolódó cikkek

5 módszer az izomfájdalom csökkentésére

5 módszer az izomfájdalom csökkentésére

Az izomfájdalom enyhítésére sok módszer létezik. Most 5 olyan módszerről olvashatsz, amelyekről talán nem is gondoltad volna, hogy segíthetnek az izomfájdalom csillapításában.

Hogyan pihenjünk egy hosszú munkanap után?

Hogyan pihenjünk egy hosszú munkanap után?

Nehéz napod volt, és szeretnél tökéletesen kikapcsolódni? Megmutatjuk, hogyan teheted ezt egyszerű és hatékony módszerekkel.

Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

Ma már a leukémiás megbetegedések közel 75-80%-át sikerül teljesen meggyógyítani.