Miért hasznos a szabadtéri játék a gyerekek számára?

A gyerekeknek a testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődésükhöz nem csak benti tevékenységekre van szükségünk, hanem fontos, hogy odakint, azaz szabadtéren is mozogjanak, ugrándozzanak és futkározzanak. A gyerekeknek minden készségét és képességét fejleszteni kell. Míg a benti tevékenységek leginkább a kézügyességet fejlesztik, addig a kinti tevékenységek, a nagymozgásokra, a motoros képességekre vannak pozitív hatással. Miért is van szükség arra, hogy a gyerekek odakint is szabadon és jókedvűen játszanak? Erre adjuk meg a válaszokat.
Miért hasznos a szabadtéri játék a gyerekek számára? - A kinti játék előnyei a gyerekek számára

A kinti játék hatásai az egészségre

A mozgásnak kiemelkedő szerepe van a testi és lelki egészség megőrzésében. A mozgás csökkenti a gyermekkori diabétesz kialakulásának a kockázatát, de voltaképpen sokféle betegség előzhető meg a napi, rendszeres mozgással. A gyermeki lélek is igényli a szabad levegőn töltött mozgást, hiszen a bezártság még akár depressziót is okozhat, ellenben a kinti mozgás nagyon pozitívan hat a gyermek lelkivilágára.

A kinti játékok érzelmileg is gazdagítják a gyermeket, amire szintén szükség van az egészséges fejlődéshez. A gyerekeknek abban is a segítségükre van a játék, hogy megértsék a saját érzelmeiket, ezzel a másokét is jobban megértik és megismerik, de a játék, az érzelmeik szabályozásában is a segítségükre van.

A játék szerepe a szociális kapcsolatok erősítésében

A játék több módon is megerősíti a gyermekek közötti szociális kapcsolatot. Egyrészt, ha a gyerekek társaságban vannak, akkor barátokra tesznek szert, ez pedig érzelmi stabilitást ad nekik, ami szintén nagyon fontos az egészséges személyiségfejlődés szempontjából. Másrészt a közösségi játék a kommunikációs képességüket is megerősíti.

A kinti játék fejleszti a fantáziát

A gyerekek nagyon kreatívak. Még akkor is ki tudnak magunknak találni mindenféle játékot, ha semmilyen tényleges játék nincs a közelükben, a kezükben. Hihetetlen milyen fantáziával megáldottak. És a gyerekekben, ha csoportban játszanak, még hatványozottabban jönnek elő ezek a képességek.

A gyerekek egy része inkább introvertált, azaz egyedül, magányosan szeret játszani, de a legtöbbjük a csoportos játékokat kedvelik. Ez azért nagyon hasznos, mert így fejlődnek a szociális képességeik és azok a gyerekek, akiknek oda kell figyelniük a társaira, akik közösen játszanak valamit, sokkal empatikusabbak is és nyitottabbak a világra, mint azok a gyerekek, akik az egyedüllétet választják a csoportos tevékenységek helyett.

Kapcsolódó cikkek

Miért hasznos a szabadtéri játék a gyerekek számára? - A kinti játék előnyei a gyerekek számára

Miért hasznos a szabadtéri játék a gyerekek számára?

A kinti, szabadtéri játék, a gyermek testi, lelki, érzelmi és szellemi fejlődését segíti elő. A cikkben bemutatjuk, hogy miért olyan hasznos a gyerekek számára a kinti játék.

Csökkentsd a koffeint, igyál inkább teát!

Csökkentsd a koffeint, igyál inkább teát!

A kávéban található koffein eleinte felpörget, majd egyre fáradtabbak is lehetünk ettől a fekete italtól. A kávét, helyettesíthetjük teával is, így sokkal több lesz az energiánk.

Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

Ma már a leukémiás megbetegedések közel 75-80%-át sikerül teljesen meggyógyítani.