Mi az infrafűtés?

Az infrafűtéssel új korszak virradt, ez a fűtési módszer ugyanis a levegő helyett a helyiségben lévő tárgyakat és embereket melegítk. A felmelegedés infravörös sugárzással történik – ez ugyanaz a sugárzás, amellyel a Nap is átmelegíti a Földet.
Mi az infrafűtés?

Az infraűtés olyan fűtési módszer, amelyet infravörös sugárzással melegíti fel a környezetben található testeket. Az infravörös tartományban kibocsátott elektromágneses hullámokon keresztül hőenergia közvetlenül az alacsonyabb hőmérsékletű testbe kerül.

A hagyományos fűtés úgy működik, hogy felmelegíti a körülötted lévő levegőt, amely aztán kitágul és felemelkedik. Ahogy a forró levegő kezd lehűlni, visszaszáll a padló szintjére. Ez a hideg levegő újra felmelegszik, és ez a folyamat folyamatosan ismétlődik – ezt konvekciós fűtésnek nevezik.

Az infrafűtés során azonban a környező levegő nem melegszik fel, és nem vesz részt a hőátadásban; így az infra fűtőberendezések energiahatékonyak, kényelmesek és egészségesek. A termelt hő meleg és nem száraz Az infravörös fűtőberendezések árammal vagy üzemanyaggal működnek.

Az elmúlt évtizedekben komoly fejlesztések történtek az infraenergia tudományos elveken alapuló hasznosítására. Napjainkban az infra fűtőtestek különböző jellemzőkkel és kivitelben kaphatók, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az igényeinkhez - mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Felmelegítik lakótereink, irodáink, munkahelyeink, garázsaink és raktáraink felületeit. Egyes iparágak számára előnyösek az infra fűtőberendezések, hiszen számos folyamatot képesek végrehajtani, például szárítást, kikeményítést, nyomtatást és hőformázást. Az orvostudományban az infravörös melegítőket a fizioterápiában használják a rehabilitáció javítására.

Mi az infravörös fény?

Az infravörös fénynek köszönhető, hogy melegen érezhetjük magunkat, amikor a nap kisüt egy téli napon. A nap által kibocsátott infravörös hullámok ilyenkor akadálytalanul áthaladnak a légkörön, és felmelegítenek minden tárgyat, amit elérnek, beleértve a testünket is.

Gyakran halljuk a sugárzás szót, és automatikusan arra asszociálunk, hogy káros, de valójában a sugárzás csak az energiakibocsátás folyamata. Akárcsak a látható fénysugárzás, az infravörös sugárzás száz százalékban biztonságos, hiszen még a saját testünk is infravörös sugárzást bocsát ki (ez teszi például lehetővé, hogy a mentőhelikopterek éjszaka megtalálják az elveszett utazókat).

Mi lehet az infrafűtés jövője?

A hagyományos otthoni gázfűtés környezeti hatása most is jelentős környezetszennyező tényező. Meglehetősen valószínű, hogy a fosszilis tüzelésű fűtési rendszereket teljesen betilthatják annak érdekében, hogy 2050-re elérhessék a nettó nulla célkitűzéseit.

Ez pedig megnyithatja az utat a hatékony rendszerek új generációja előtt, amelyek megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokból származó villamos energiával működnek.Kapcsolódó cikkek

Milyen előnyei vannak a hegesztés automatizálásának?

Milyen előnyei vannak a hegesztés automatizálásának?

Vajon milyen előnyei vannak a hegesztés automatizálásának? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adhatunk. Kattints most!

Matrac vásárlási útmutató

Matrac vásárlási útmutató

Ha új matracot vásárol, fontos tudni, hogy mire kell figyelnie.

Íme, a kanapéágyak fajtái

Íme, a kanapéágyak fajtái

Ez az útmutató segíteni fog a választásban.