Legnépszerűbb arany ékszerek

Az arany ékszereknek két fő típusa van.
Legnépszerűbb arany ékszerek

Az egyik a tömör arany, amely a legdrágább a kettő közül, míg a másik az arany és más fémek keveréke. Míg a tömör arany kiváló fém az ékszerek készítéséhez, a tiszta arany túl puha és finom ahhoz, hogy nemesfémként használják. Ezért a fémet ötvözik, hogy erősebb és tartósabb darabokat hozzanak létre. Ezért minél magasabb a karát, annál több arany van a darabban.

A tömör arany ékszerek a legdrágábbak és a legtartósabbak. Ez a kifejezés azonban téves elnevezés. Mivel a tiszta arany olyan puha és drága a megmunkálása, az ékszerészek más fémekkel keverik a szerkezet és a tartósság érdekében. Az ötvözetben lévő arany mennyisége határozza meg az árát. Ezért minél több aranyat tartalmaz, annál magasabb az ára. Általában az emberek különleges alkalmakra vásárolnak tömör arany ékszereket. Kerülniük kell ezeknek a daraboknak a viselését fizikai tevékenységek, például nehéz tárgyak emelése közben.

A tiszta 24 karátos arany sárga. A sárga szín teszi drágává és puhává. Ezért, hogy tartós és viselhető legyen, az ékszerészek más fémekkel, többek között ezüsttel keverik. Ezeket az ötvözeteket aztán összekeverik az arannyal és más fémekkel, és így különböző színeket állítanak elő. A zöld arany például egy természetes aranytípus, amely zöldessárga színű. Egy másik típus a lila arany, amely az arany és az alumínium intermetallikus ötvözete. Nehéz megmunkálni, és sérülésre hajlamos.

Az arany ékszerek kiválasztásakor először is meg kell határoznia, hogy mennyit hajlandó költeni. A legtöbbször az arany ékszerek körülbelül tízszer többet érnek, mint a súlyuk. Ha azonban többet szeretne költeni, fontolja meg egy jó hírű ékszerész által készített darab megvásárlását. Egy ilyen ékszerüzletnek nagyszerű hírneve lesz, mint megbízható kereskedőnek. Ráadásul magasabb árakat is számíthatnak fel. A független kereskedők némelyike kiváló darabokat kínálhat, ezért legyen óvatos, és ellenőrizze megbízólevelüket és tanúsítványaikat, mielőtt a vásárlás mellett döntene.

Az Egyesült Államokban az arany leggyakoribb formája a 14K. Ez a legnépszerűbb aranytípus, mivel 58,3% aranyat tartalmaz, ami a 18K-hoz hasonló. Ennek eredményeképpen a 14K arany jó választás fülbevalókhoz, gyűrűkhöz, karkötőkhöz, nyakláncokhoz és más típusú arany ékszerekhez. A 18K és a 14K arany közötti különbség az ötvözetben lévő nikkel mennyisége. A legtöbb ember számára ez túl alacsony ahhoz, hogy tényező legyen.

A fémötvözet mellett az arany ékszereket karát jelöléssel is ellátják. A 10K arany például negyvenegy százalék aranyat tartalmaz. A 24K arany azonban az arany legtisztább formája. A legtöbb darab esetében az arany tisztasága határozza meg az értéket, ezért vásárlás előtt mindenképpen érdeklődjön a karátról. Ezenkívül a fémjelzésen is felismerhető, hogy egy darab 14 vagy 18 karátos.

Kapcsolódó cikkek

Legnépszerűbb arany ékszerek

Legnépszerűbb arany ékszerek

Az arany ékszereknek két fő típusa van.