A sportturizmus hatása a gazdasági növekedésre

A sportturizmusnak manapság kiemelkedő szerepe van a gazdaság fellendülésében.
A sportturizmus hatása a gazdasági növekedésre

A sportturizmusnak manapság kiemelkedő szerepe van a gazdaság fellendülésében, hiszen a sportturizmus a gazdasági fejlődés egyik fő mozgatórugójává válik. A sportturizmus lehetővé teszi egy idegen ország meglátogatását, ami az adott hely, ország, város látnivalóinak népszerűsítését is magába foglalja. De miért is van olyan fontos szerepe a sportturizmusnak? A cikkből kiderülnek a válaszok!

Mi is az a sportturizmus? Ezt a kifejezést akkor használjuk, amikor olyan sportszerető emberek idegen országból történő látogatásáról beszélünk, akik javarészt nem azért utaznak egy adott országba, hogy annak látnivalóit és nevezetességeit fedezzék fel, hanem, hogy egy-egy sporteseményt tekintsenek meg, hogy szurkoljanak a kedvenc csapatuknak, vagy éppen játékosuknak. Sportturizmusról beszélhetünk akkor is, ha valamilyen sportképzés, vagy sporttal kapcsolatos személyes részvétel (edzés, tréning) miatt utazik valaki egy másik országba.

A sportturizmus jelentős előnyöket hordoz magában az adott ország számára. Talán, elmondhatjuk, hogy a legfontosabb előnyök között a fogadó ország gazdasági fellendülése áll, amely nem csak közvetlenül, hanem közvetve is pozitív hatással van az ország gazdasági helyzetére. A sportturisták ugyanis pénzzel, mint eszközzel fizetnek azokban a létesítményekben, ahol megszállnak, de magas fogyasztással kell számolni más területeken is, hiszen ezek az emberek éttermekben étkeznek, szállodákban szállnak meg, és számtalan szórakozóhelyet felkeresnek, így lendítve fel a célország gazdaságát. A sportturizmus miatt mindemellett, újabb és újabb munkahelyek jönnek létre, ami pedig újabb adóbevételt jelent az ország számára.

Amikor egy-egy nagyobb sportesemény zajlik egy országban, akkor a sportturisták ellátogatnak a sporteseménynek helyszínt adó stadionba, ott megnézik a meccset, fogyasztanak is, illetve, ha a stadionhoz tartoznak egyéb létesítmények, mint például múzeum, akkor nagy eséllyel azt is felkeresik, illetve a kedvenc játékosukkal kapcsolatos ereklyéket is megvásárolják a stadionban működő ajándékboltokban. Ezek mind-mind erősen befolyásolják a gazdaság működését, hiszen ezek a turisták általi kiadások, az ország számára bevételt jelentenek.

A médiának is kitüntetett szerepe van abban, hogy a rangosabb és a kevésbé nívósabb sportesemények ilyen anyagi hasznot hoznak a sporteseménynek helyt adó országnak. Gondoljunk csak a Forma-1-re, a Bajnokok Ligájára, a világbajnokságokra és az olimpiákra. A televíziós sportközvetítések mindig is nagy szerepet játszottak a sportturizmus fellendülésében. Eleinte csak az újságoknak volt köszönhető a sportturizmus növekedése, majd a televíziós közvetítések is sokat hozzátettek ennek a fejlődésnek a megvalósulásához.

Ma már nem csak az olyan sportok kerülnek előtérbe, mint a foci, vagy a kosárlabda, és nem csak az olimpiai játékok és a különféle bajnokságok vonzzák az embereket, hanem az olyan sport is, mint a póker, amely napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ma már például az évente megrendezett PokerStars Caribbean Adventure is sok embert vonz az Atlantis Resortban (Bahamák, USA) tartott egyhetes versenyre, amelyet a Paradicsomszigeten (Paradise Island) tartanak.

Kapcsolódó cikkek

Sok módszer létezik - Beszélj szebben! Mutatjuk hogyan! – a beszédkészség fejlesztésére.

Beszélj szebben! Mutatjuk hogyan!

A beszédkészségünk is fejlődhet. Fejleszteni is kell, hiszen minél többet trenírozzuk az agyunkat, annál kisebb lesz az esélye a demencia kialakulásának.

A munkahelyi jó viszony - 5 lépés a jó viszony kialakítására a munkatársakkal – kialakítása.

5 lépés a jó viszony kialakítására a munkatársakkal

A munkahelyen töltjük az időnk jelentős részét, ezért nem mindegy, hogy milyen a kapcsolatunk a munkatársainkkal. Mit tehetünk a jó viszony kialakítása érdekében?

A testünk - A testtartás, a testbeszéd és a jobb lelkiállapot – helyettünk is beszél.

A testtartás, a testbeszéd és a jobb lelkiállapot

A testtartásunk is sokat elárul rólunk. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy állásinterjún, vagy egy randevún, hogyan tartjuk a kezünket és mit üzenünk a tekintetünkkel.