Beszélj szebben! Mutatjuk hogyan!

Nőknek és férfiaknak egyaránt szükségük van szókincsfejlesztésre, főleg, ha nem olyan a munkájuk, ami elősegíti a szókincs fejlesztését és a gimi, vagy a fősuli óta még csak könyv sem volt a kezükben. Tudtad, hogy a kognitív funkciók is csökkenhetnek? Minél kevésbé trenírozod az agyadat, annál nagyobb az esély az időskori demencia és Alzheimer – kór kialakulására. Ezt megelőzendő, fontos, hogy edzésben tartsuk az agyunkat. Ezek a módszerek, nagyon sokat segítenek a szókincsfejlesztésben. Ehhez adunk most hasznos tippeket!
Sok módszer létezik - Beszélj szebben! Mutatjuk hogyan! – a beszédkészség fejlesztésére.

Játssz nyelvi játékokat

Az internet tele van mindenféle csodás dologgal. Nagyon sok, és sokféle nyelvi készséget fejlesztő játék megtalálható a neten. Játssz te is, akár még a gyerekedet is bevonhatod. Sőt, közösen, az egész család is játszhat. Ez nem csak időtöltésnek nagyon jó, de még a készségeitek és képességeitek is fejlődnek.

Írj levelet

Manapság mindent rövidít az emberek többsége. A közösségi oldalakon, e-mailben és messenger üzenetben is. Ez viszont nemhogy fejleszti a szókincset, még rosszat is tesz nekünk, hiszen elfelejtünk választékosan írni és beszélni. Írj levelet a barátaidnak, a párodnak, a gyermekednek. Ettől is sokat fejlődhet a szókincsed.

Vegyél Scrabble-t

A Scrabble is nagyon jól fejleszti a szókincset és megmozgatja az agytekervényeinket. Csak próbáljátok ki a barátokkal, vagy a családdal, és meglátod, ha rendszeresen szókirakóztok, egy hónap múlva sokkal gördülékenyebb lesz a beszéded.

Olvass sokat

Az olvasás fejleszti leginkább a szókincset. Ha úgy érzed, hogy az utóbbi időben egyre nehezebben találod a megfelelő szavakat, ha nehezedre esik folyékonyan, összefüggően beszélni, akkor olvass. Mindegy, hogy mit. Ami érdekel. Legyen az szépirodalom, ponyva, újság, vagy tudományos könyv. Akármit is olvasol, abban biztos lehetsz, hogy a szókincsed mindenképpen fejlődni fog.

Olvass te a gyereknek

A gyerekek imádnak esténként, lefekvés előtt, történeteket hallgatni. Ha jó a fantáziád, akkor még könyvre sem lesz szükséged. Hiszen azzal, hogy történeteket találsz ki, szintén gyakorlod a beszédet. Az is fejleszti a szókincset, ha a gyerek kérdezősködik, és neked minden egyes kérdésére válaszolnod kell. Az ő szintjén, és úgy, hogy megértse, mit is akarsz neki mondani.

Kapcsolódó cikkek

Sok minden szükséges ahhoz, - Recept a sikerhez – hogy sikeresek legyünk.

Recept a sikerhez

Sikeresnek lenni nem is olyan egyszerű feladat, hiszen kellő önismeret is szükséges ahhoz. Mutatjuk a sikerhez vezető receptet.

A stresszmentes élet - 5 hatékony módszer a szervezettebb és a stresszmentes életre – 5 összetevője.

5 hatékony módszer a szervezettebb és a stresszmentes életre

Mindenki szeretne stressz nélkül és szervezettebben élni. Mutatunk is 5 módszert, amelyek segíthetnek a stresszmentes élet megszervezésében.

A testünk - A testtartás, a testbeszéd és a jobb lelkiállapot – helyettünk is beszél.

A testtartás, a testbeszéd és a jobb lelkiállapot

A testtartásunk is sokat elárul rólunk. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy állásinterjún, vagy egy randevún, hogyan tartjuk a kezünket és mit üzenünk a tekintetünkkel.