Elkószál a kutya, vagy felásta a kertet? A villanypásztor a megoldás!

Bármennyire is szeretjük, házi kedvenceinket néha meglehetősen nagy kihívások elé állítanak minket. Főként, ha egy udvaron tartjuk négylábú társunkat, az ember legjobb barátját, gyakran fittyet hány a kertben elültetett terményeinkre, letapodja a beért paradicsomot, vagy gyökerestől kiássa a növényeket.
Elkószál a kutya, vagy felásta a kertet? A villanypásztor a megoldás!

Ha pedig rájön a mehetnék bizony elszökik a kerítés alatt-fölött, ahogy lehet. Ha egy hiperaktív, energikus kutyát tartunk otthon, amely akarva-akaratlan kárt tesz, érdemes elgondolkodnunk egy villanypásztor rendszer megépítésében.

Mit nem ajánlott bevetni a kutyák ellen?

Drótkerítést! A mechanikus kerítések, köztük a csipkésdrót kerítések ugyan nehezen ugorhatóak át, vagy megakadályozhatják házi kedvencünket egy bizonyos távolság megtételében, de ugyanakkor súlyos, az eb számára életveszélyes baleseteket is okozhatnak. A drótkerítés „fogai” könnyedén beleakadnak a kutya bundájába, kisebb méretű kutyák esetében akár be is szorulhat valamely végtagjuk, testrészük a kerítés karmai közé. Továbbá, a kutya nem tanulja meg, hogy a drótkerítés számára veszélyt jelent, és nem is csökkenti a szökésre való hajlamát.

Hogyan segíthet a villanypásztor?

A kutyák számára kialakított villanypásztor vezetékeiben levő feszültség sem az emberekre, sem az állatokra nem veszélyes, mivel az áramerőssége meglehetősen kicsi. Ennek ellenére az érintése kellemetlen érzéssel jár. Ha a házi kedvencünk beleakad a drótkerítésbe, szörnyű kínok között tudjuk megszabadítani annak fogságából, ezzel ellentétben az elektromos kerítés csupán egy pillanatnyi kellemetlenséget okoz, és megérteti a kutyával, hogy a vele való érintkezést érdemesebb elkerülnie. A villanypásztor évek óta kiváló megoldást nyújt háziállatok kordában tartására, használata által megóvhatjuk kertjeinket, és biztonságban tudhatjuk kedvenceinket.

Hogyan válasszak villanypásztor készüléket és zsinórt a kutyám védelmére?

A kutyák számára kialakított villanypásztor rendszerek készüléke kis, vagy közepes teljesítményű, kb. 2-4 Joule erősségű impulzusgenerátor, amely folyamatosan magasfeszültségű impulzusokat generál. A helyes döntést a kutya mérete szabja meg: a hosszú szőrű, nagyobb testű kutyák számára inkább egy nagyobb teljesítményű, 3-5 Joule-os készülék ajánlott, a kisebbek számára 2-4 Joule erősségű is elegendő.

Ami a villanypásztor rendszer kiépítéséhez szükséges vezetéket illeti, nem kell megijednünk a többféle vezetéktípustól, mint huzal, zsinór, kötél és szalag. A zsinórt leszámítva a többi vezetéktípus inkább nagyobb háziállatok védelmére szolgál. A villanypásztor rendszerünk alapvető vezetéke tehát a zsinór lesz. Ennek a szakítószilárdsága 100 kg alatti lehet, ez tökéletesen elegendő akár több rakoncátlan kutya kordában tartására. A zsinór sodort műanyag szálakból áll, amelyeket az elektromos áramot vezető fémszálak egészítenek ki. A villanypásztor zsinór elektromos ellenállása határozza meg a készülékünk által generált elektromos impulzusok veszteségét, így minél kisebb a vezeték ellenállása, annál kisebb lesz az energiaveszteség is, ezáltal hosszabb kerítés építhető ki.

A kerítésünk legjobban működő változata a három vezetéksoros, amely a földtől számítva 10 cm, 25 cm és 45 cm magasságban elhelyezett vezetékekből áll. A nagyobb testű ebek esetében az alsó, 10 cm magasan elhelyezett vezeték elhagyható, a felső pedig 50-60 cm magasságra emelhető.

A villanypásztor-rendszerek már számos esetben bizonyították, hogy tökéletesen megállják a helyüket, amikor az állatok védelméről van szó. Mivel nem ejtenek kárt az állat szervezetében és nem okoznak neki maradandó sérülést, ajánlott lecserélnünk hagyományos, csipkedrótos kerítésünket egy jóval állatbarátabb, és mindemellett költséghatékonyabb megoldásra, a kutyák számára kialakított villanypásztorra. A villanypásztor-rendszer kiépítéséhez fontos, hogy jó minőségű elemeket szerezzünk be, ebben tud segítséget nyújtani az Agro Electro, amelynek webáruházában minden szükséges eszköz és elem megtalálható a villanypásztor rendszerek építéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Angol tábor 2024 - gyerektábor 2024, nyári tábor 2024

Hogyan tanulj meg angolul?

A PEOPLE TEAM egyhetes nyári angoltáborában annyit fejlődhetsz, mint a suliban egy tanév alatt.

A munkahelyi jó viszony - 5 lépés a jó viszony kialakítására a munkatársakkal – kialakítása.

5 lépés a jó viszony kialakítására a munkatársakkal

A munkahelyen töltjük az időnk jelentős részét, ezért nem mindegy, hogy milyen a kapcsolatunk a munkatársainkkal. Mit tehetünk a jó viszony kialakítása érdekében?

A siker - A sikeres emberek 4 dolgot másképp csinálnak. Légy te is sikeres!- összetevői.

A sikeres emberek 4 dolgot másképp csinálnak. Légy te is sikeres!

A siker sokféle összetevőből áll. Mutatunk néhány ötletet, amelyek lehetővé teszik, hogy te is sikereket érj el az életben.