3 tipp a laptop akkumulátor kiválasztásához

Ahogy a műszaki cikkek legtöbbje, a laptopok sem örökéletűek. De nem törvényszerű, hogy az első probléma jelentkezésekor újat kell beszerezni. Sőt!
3 tipp a laptop akkumulátor kiválasztásához

A legtöbb problémát az akkumulátorok élettartama jelentheti. Akkor azonban, ha ez a probléma, egy új akkumulátor beszerzésével még sokáig üzemképes maradhat a laptopunk. Laptop akkumulátort Székesfehérvár környékén is be lehet szerezni, de akár a webshopokból is lehet rendelni a megfelelő méretű akkumulátorból.

1. Ha az akku ment tönkre

Ha a laptopot normál felhasználással használjuk akkor az akkumulátor kb 1,5-3 évig fogja bírni. Minden töltéssel és merítéssel egyre közelebb kerül az akku az élettartama végéhez. Ha az akkumulátor már nem az igazi, a laptop elveszti a mobilitását, töltő nélkül nem lesz használható.

Abban az esetben, ha a gép zavaróan keveset működik töltő nélkül nagyon valószínű, hogy az akku cserére szorul, főként ha a töltési szint szerint 100 % a feltöltöttsége, de ha levesszük a töltőről, kikapcsol. A Windows az akkumulátorból ki tudja olvasni, hogy a gyári kapacitásának hányad részénél jár, amin változtatni nem lehet.

Az akkumulátor állapotát leíró érték az elhasználódás mértéke. A HP és a Lenovo laptopok gyártójának van egy speciális programja erre vonatkozólag. Létezik erre egy magyar fejlesztésű rendszerdiagnosztikai program is amit AIDA64-nek neveznek, ami megmutatja az elhasználódás mértékét. Minél nagyobb az elhasználódás mértéke, annál biztosabb az új akkumulátor vásárlása.

2. Mennyi ideig fog működni a laptop, ha új az akkumulátora?

Azt, hogy egy új akkumulátor meddig bírja sok mindentől függ, de elsősorban az erőforrás igényes, nagy memóriaigényű programok használatától, mert ezekkel akár 1 órára is csökkenhet az üzemidő. Ha csak Word dokumentumokat szerkesztünk, emailezünk vagy keresünk a neten akkor akár 5 óra hosszat is használhatjuk anélkül, hogy tölteni kellene.

Vannak olyan kis trükkök aminek a használatával növelhető az üzemidő ilyenek:

- a fényerő csökkentése,

- a Wifi, a Bluetooth és a 3G modem kikapcsolásával,

- a felesleges alkalmazások kiiktatásával,

- a külső eszközök - egér, HDD, pendrive - használatának minimalizálásával,

3. Mi a különbség a gyári és az utángyártott akkumulátorok között?

A gyári, új akkumulátorok közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben új cellákat tartalmaznak. Az utángyártott termékek között nagyon eltérő minőségi különbség is lehet, hiszen nem a gyártó gyáraiban készülnek, azoktól függetlenül állítják elő azokat. Aminek a megvásárlásától lehetőleg tartózkodni kell, azok az olcsó, pár ezer forintos utángyártott termékek.

Összegezve

A laptopok akkumulátora általában előbb válik használhatatlanná, mint maga a készülék. Az új akkumulátor beszerzéséhez, amennyiben szükségessé válik fontos eldönteni, hogy eredeti gyári vagy utángyártott terméket kívánunk-e vásárolni, függően attól is, hogy milyen programokat akarunk használni a gépen.

Kapcsolódó cikkek

3 tipp a laptop akkumulátor kiválasztásához

3 tipp a laptop akkumulátor kiválasztásához

Ahogy a műszaki cikkek legtöbbje, a laptopok sem örökéletűek. De nem törvényszerű, hogy az első probléma jelentkezésekor újat kell beszerezni. Sőt!