Gyakori kandalló problémák

Rendszeres karbantartással és ellenőrzéssel a kandallók gyakran problémamentesek. Sokszor előfordul azonban, hogy nem úgy működnek, ahogyan kellene. Néhány ilyen probléma könnyen azonosítható, de mások megoldásához szakemberre lehet szükség.
Gyakori kandalló problémák

Füstölési problémák

Ha tűzgyújtás közben füst gyűlik össze a helyiségben, az azt jelenti, hogy a csappantyú nem nyílt ki. Idővel ez a csappantyú vízkárosodását vagy a csappantyú mögött a füstelvezető polcon lévő korom felhalmozódását eredményezheti. A csappantyú alapos tisztítása általában elegendő a működés helyreállításához.

A csappantyú ellenőrzése

A kéményrendszer öregedésével gyakran a csappantyúk mennek tönkre elsőként. Ennek oka, hogy felülről esőnek és nedvességnek, valamint alulról hőnek és füstnek vannak kitéve. Ezek az elemek miatt a torokcsappantyú rozsdásodik és vetemedik, ami megakadályozza, hogy megfelelően lezárja a kandalló torokcsonkját.

Kiporzások

A téglafalazaton vagy a habarcson fehér foltok, az úgynevezett effloreszcencia alakulhat ki, amelyet a falazatban lévő túlzott nedvesség okoz. Ezt az állapotot a lehető leghamarabb kezelni kell, mivel a téglafalazat és a kandalló maradandó károsodását eredményezheti.

Rozsdás vagy repedezett falazási illesztések

A falazat repedése kéménytűzhöz vagy akár a téglafal meghibásodásához is vezethet. Ennek elkerülése érdekében a kandalló ellenőrzésekor keressen megromlott vagy törött téglafalazatot, és győződjön meg róla, hogy azt kicserélték, mielőtt használná a kandallót.

Hézagok a tűztér téglafalazatában

Amikor a tűztér téglájának habarcsa extrém hő hatására kitágul és összehúzódik, hézagok keletkezhetnek. Ez komoly problémát jelenthet, mivel lehetővé teheti, hogy a tűz a résen keresztül átjusson az otthona szerkezetébe.

A léghuzat is problémát jelenthet, különösen olyan házakban, amelyeknek nyitott tetővonala vagy más, a közelben lévő szerkezetek akadályozhatják a levegő áramlását. A lefelé irányuló légáramlat befújhatja a tüzet és a füstöt a szobába és a házba.

Rossz huzat

A kandalló huzatát elsősorban a kéményen belüli és kívüli levegő közötti nyomáskülönbség okozza. Ez a különbség akkor keletkezik, amikor a forró levegő felemelkedik, a hideg levegő pedig beáramlik a szobából, és a tüzet fújja, hogy még több hőt termeljen.

A probléma kialakulásához hozzájárulhat még a házban lévő más szellőzőnyílások, például a konyhai vagy fürdőszobai ventilátorok, illetve más kandallók és kályhák kéményei által okozott konkurencia. A többszintes házak különösen problémásak lehetnek, mivel a legfelső emeletről felszálló forró levegő csökkentheti a légnyomást a földszinten, ami huzatproblémákat okozhat.

Egy szivárgó padlásajtó vagy egy lyukas pincefal szintén huzatproblémákhoz vezethet. Bizonyos esetekben ez egyszerűen megoldható egy új padlásajtó beépítésével és egy szigetelt pincefal felhúzásával. Ha ez egy kiterjedtebb probléma, akkor szükség lehet arra, hogy konzultáljon egy engedéllyel rendelkező kéményszerelővel a megfelelő megoldás megtalálásához.

Kapcsolódó cikkek

A házban élés előnyei

A házban élés előnyei

A házban élésnek számos előnye van.

A szaunák története

A szaunák története

Különböző források szerint a szaunák története a szkíta és a bizánci birodalom idején kezdődött.