A szaunák története

Egyes kutatók azt is a szlávoknak tulajdonítják, hogy a szaunakultúrát a szlávok terjesztették el a finnek ősei között. Ezután ők vitték el a szaunát Skandinávia és Európa többi részébe. Ma már a szaunáknak tulajdonítják, hogy a világ lakosságát a testmelegítés ínyencévé tették. Ez egy érdekes és tanulságos könyv.
A szaunák története

Kezdetben a szaunák állati bőrrel borított primitív barlangok voltak. Az emberek számára a hideg éghajlaton a meleg megőrzésének és a hús füstölésének egyik módja volt. Ahogy az emberek elkezdtek letelepedni és állandó házakat építeni, maguk a szaunák is megváltoztak. A kőkorszaki szaunák fedett faépítmények voltak, kandallókkal. Ezek nyitották meg az utat a ma ismert füstszaunák előtt. Évszázadokba telt, mire a szaunák az emberek által kedvelt tartós, kényelmes helyekké váltak.

A 19. századra a szaunázás széles körben elterjedt, és egyfajta kezelésnek számított, gyakran a fizikoterápia kísérőjeként. A keringési és szívbetegségek utókezeléseként is alkalmazták. Bár a finnek még mindig ferde szemmel nézik, ha egy orvos szaunázást ír elő, Kelet-Németországban egyre inkább elterjedt. Az egészségbiztosítás kezdetben fedezte a költségeket, és a szaunázás egyre nőtt. Oroszországban széles körben használják a banyát vagy gőzfürdőt.

A szaunák a nyilvános és a magánéleti pihenés népszerű helyei. A múltban vallási szertartásokra, betegek gyógyítására és társasági életre használták őket. Ma a világ számos részén népszerűek. A finn szaunák világszerte ismertek, és sok otthon is rendelkezik velük. Sőt, van egy mondás, amely valahogy így hangzik: "egy ház szauna nélkül nem otthon".

Mivel a szaunákat évezredek óta használják, a világ számos pontján elterjedtek. Használatuk számos országban elterjedt, és sokan felfedezték, hogy milyen jótékony hatással lehetnek az egészségre. A mai szaunák gyakran rendelkeznek kromoterápiával, vörös fényterápiával vagy haloterápiával. Történelmük pedig még korántsem ért véget, hiszen évezredek óta szerves részét képezik az egészségügyi gyakorlatoknak. Olyannyira, hogy nehéz pontosan meghatározni, honnan származnak a szaunák.

A modern szaunák lehetnek hatalmasak vagy kicsik, és fűthetők fával, gázzal, elektromossággal vagy nem hagyományos forrásokkal. A különböző típusú hőforrások különböző aromákat és hőmérsékleteket eredményeznek. Egyes szaunák szárazak, mások nedvesek, megint mások elektromos hőt használnak. És vannak infravörös szaunák is. Tehát melyik szauna a megfelelő az Ön számára? Milyen előnyei vannak a szaunázásnak? Tudja meg ebből az informatív cikkből.

Finnországban van a legtöbb szauna, a becslések szerint 1,4 millió szauna található az országban. A szaunák száma még megdöbbentőbb, mivel becslések szerint a vidéki háztartások 80 százalékának van saját szaunája. Az Annals of Clinical Research szerint Finnországban több szauna van, mint autó. Néhányan több szaunával is rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkek

Mi az infrafűtés?

Mi az infrafűtés?

Bemutatjuk a infrafűtés legfontosabb előnyeit.

2+1 takarítási tipp, amivel könnyen kitakaríthatod a fürdőszobádat

2+1 takarítási tipp, amivel könnyen kitakaríthatod a fürdőszobádat

Egyszerű, de nagyszerű takarítási tippek, melyekkel sikeres felülettisztítást végezhetsz! Ne feledd, vannak régen bevált fürdőszobai praktikák, amelyek segíthetik a munkád!

A házban élés előnyei

A házban élés előnyei

A házban élésnek számos előnye van.