Kardió edzésformák, amelyek lerobbantják a plusz kilókat

A kardió, vagy más néven kardiovaszkuláris edzésformák, olyan aerob gyakorlatokat jelentenek, amelyek a légzőszervek és a szív-és érrendszer terhelhetőségét növelik, emellett javítják az állóképességet, és elősegítik a fogyást. Milyen kardió mozgásfajtákat ismerhetünk?
Kardió edzésformák, amelyek lerobbantják a plusz kilókat

Az aerob mozgás során fontos a pulzus

A normál pulzusszám átlagértéke 70 szívverés/perc körüli, zsírégetés szempontjából az ideális pulzusszám 120 szívverés/perc, amelyet 40 percig érdemes tartanunk, hiszen a szervezet legelőször a szénhidrát raktárhoz nyúl, majd ezután a zsírraktárakból merít energiát az edzés folyamán. Oda kell figyelnünk arra, hogy az edzés intenzitását ne vigyük túlzásba, hiszen ellenkező esetben az izomsejtekhez fog nyúlni a szervezetünk. Szerezzünk be egy pulzusmérő órát, hogy optimalizálni tudjuk a zsírégetést.

Ismertebb aerob mozgástípusok csoportjába sorolhatjuk a futást és a kocogást, de vannak más lehetőségek is, amelyek segíthetnek az ideális testsúly elérésében. Melyek ezek a kardió mozgásfajták?

Ugrókötelezés

Az alakformáló kardió edzések közé kiválóan beilleszthető az ugrókötelezés, amivel egy óra alatt közel 900 kalóriát égethetünk el. Nagyobb túlsúly esetén tilos belevágni, mivel jelentősen megterheljük vele a szívet. Jó tanács, hogy az ugrókötelezést kombináld más gyakorlatokkal, például egy idő után válts át plankre!

Spinning

A spinning egyre népszerűbb a csoportos órák körében, a zenés biciklizés mentálisan is feltölt, feszesíti a comb és fenék izmokat, emellett jól megdolgoztatja a törzs izmait. Jó hatással van a keringési rendszerre, növeli a pulzust, miközben növeli az állóképességet. Nagyjából egy óra biciklizéssel 600 kalóriától szabadulhatunk meg. Ha nem szeretnénk edzőterembe járni, mert félünk, hogy elkapjunk mindenféle vírust, akkor érdemes otthonra beszerezni egy spinning kerékpárt.

Kettlebell

A kardiótornák közül fontos megemlíteni a kettlebell edzés előnyeit, mivel hatásosan képes átmozgatni az összes izmot, miközben hatékonyan formálja azokat. A kettlebellnél a súlyzó kialakításán van a hangsúly, ahol a súlypont az eszköz alján található, ennek köszönhetően kiváló alakformáló edzés. A gyakorlatok előtt ne felejtsünk el bemelegíteni! A csoportos órákon egy alkalom során 1000 kalóriától is megszabadulhatsz. Ha pedig otthon szeretnél edzeni, itt tudsz kettlebell súlyokat vásárolni.

Úszás

Az ízületi problémákkal küzdők számára jó választás lehet az úszás. Egy óra gyorsúszással 700 kalóriát is elégethetsz, miközben erősíted a vállakat. A víz ellenállása miatt erős a zsírégető hatása, egy könnyebb mellúszással is 600 kalóriától búcsúzhatsz el óránként.

Mi történik a testünkkel intenzív zsírégetés közben?

Ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés, rendszeres fizikai aktivitást kell végeznünk, megfelelő pulzusszámon. A zsírfelhasználás függ az edzés intenzitásától, és legfőképpen az edzettségtől. Egy kevésbé edzett ember keringési rendszere, valamint izomzata nincs felkészülve egy intenzív fizikai terhelésre. Ha szeretnénk változtatni az egészségi állapotunkon, egy jól megtervezett edzéstervre van szükségünk. Egy közepesen edzett ember szervezete az aerob edzés 30. percétől kezdi égetni a zsírt.

A csoportos kardió edzéseken lehetőséged van levezetni a mindennapi stresszt, és pillantok alatt feltöltődhetsz. A Brill Fitness csapata garantálja a jó hangulatot, miközben megszabadulhatsz a fránya plusz kilóktól!

Kapcsolódó cikkek

Hihetetlen sporttények

Izgalmas sporttények

A sport világában is előfordulnak olyan tények, adatok, statisztikák, amelyet még a legnagyobb fanatikusok sem tudnak, ezért összegyűjtöttünk hihetetlen sportigazságokat.

A sportturizmus hatása a gazdasági növekedésre

A sportturizmus hatása a gazdasági növekedésre

A sportturizmusnak manapság kiemelkedő szerepe van a gazdaság fellendülésében.