Ford Ranger - Az éllovas

A Ford kisteherautója nem csak hazánkban, hanem Nyugat-Európában is vezeti az eladási listákat.
Ford Ranger - Az éllovas

A Ford kisteherautója nem csak hazánkban, hanem Nyugat-Európában is vezeti az eladási listákat. Ez nem a véletlen műve.

A Ranger régi darab, ezen a néven kisteherautó 1983 óta található a Ford kínálatában. Az Egyesült Államokban 2012-ben vezették ki a típust, és nemrég hozták vissza újra. Ennek az oka, hogy nagyon jól illeszkedik a piacvezető F150 alá, és megoldották a helyi gyártását.

A most futó modellt 2011-ben dobták piacra, a rendszeres frissítéseknek is köszönhető, hogy a Ranger ma is piacvezető. A nagyságrendről sokat elmond, hogy 2018-ban az európai Ranger eladási rekordot döntött, ekkor 51500 darab Rangert értékesítettek. Ezzel párhuzamosan, Magyarországon is jól fogy a Ford kisteherautója, mert a hazai piacvezetőt tisztelhetjük benne.

A típus legutolsó, igen alapos frissítése tavaly történt meg. A lényeg természetesen megmaradt, ami a 800 milliméteres gázlómélység, a 230 milliméteres szabad-magasság és a 29/21 fokos első/hátsó terepszög. Ehhez jön – változattól függően – az 1024 kilós maximális terhelhetőség.

A Ranger frissítése és a piacvezető pozíció kéz a kézben jár, ugyanis a mai autóknál a leggyorsabban avuló elem a központi kijelző és a vezetősegédek. Ez a két terület fejlődik a legjobban, így aki egy régebbi típusból ül át az aktuális generációba, az könnyen észlelheti a különbséget. A lényeg, hogy a ma kapható Ranger vezetősegédei, központi kijelzője felveszi a versenyt a személyautókéval.

A Ford ezentúl már ellátja az internet kapcsolatot biztosító modemmel az autót (OTA), így a Ranger tulajdonos tudja használni az okostelefonján a FordPass alkalmazást. Ez megkönnyíti például a kisteherautó megkeresését a nagyáruház parkolójában, s ezen kívül sok más hasznos funkciót is tartalmaz.

A Ranger négyféle felszereltségben kerül piacra, az alapot az XL képviseli, fölötte található az XLT, ezt a Limited követi, majd a Wildtrak található a csúcson. A Ford sportosztálya, a Ford Perfomance által tervezett Raptorra szerencsésebb különálló típusként tekinteni. Elég csak ránézni erre az autóra, és rögtön látszik, hogy teljesen más világot képvisel, mint az átlagos Rangerek. A számos kiegészítő mellett a régebbi típusok alkatrész utánpótlása is megoldott.

A piacvezető kisteherautó méretei a következőképpen festenek: a hossza 5359 milliméter, a szélessége - tükrök nélkül - 1977 milliméter, a magassága pedig 1815 mm. A tömegén látszik, hogy benne van az anyag, mert 2130 kiló a belépő szint, 2246 kilós pedig a legnehezebb verziója. Fékezett utánfutóból 3500 kilósat tud vontatni, fékezetlenből 750 a felső határ.

A lóerők terén a belépő szintet a 130 lovas jelenti. Egy lépcsővel fölötte ott a 170 lóerős. A Wildtrakben és a Raptorban már a kétliteres EcoBlue motor duplaturbós kivitele található, 213 lóerővel és 500 Nm-rel.

Benedek Attila – Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A testünk - A testtartás, a testbeszéd és a jobb lelkiállapot – helyettünk is beszél.

A testtartás, a testbeszéd és a jobb lelkiállapot

A testtartásunk is sokat elárul rólunk. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy állásinterjún, vagy egy randevún, hogyan tartjuk a kezünket és mit üzenünk a tekintetünkkel.

Az intelligenciánkat - 5 tipp az intelligencia fejlesztésére – mi magunk is fejleszthetjük.

5 tipp az intelligencia fejlesztésére

Az intelligencia fejlesztése fontos. Mutatjuk is, hogy mivel és hogyan fejlesztheted az intelligenciádat.

Így válassz WPC burkolatot magadnak!

Így válassz WPC burkolatot magadnak!

Hogyan találjuk meg az ideális burkolatot?